Thursday, September 8, 2011

Merotan Hati

‘’assalamualaikum kak buat ape tu?’’

“waalaikumusalam , tengah makan…” sambil tersenyum-senyum

“amboi, agak-agak la nak bergurau pun”

“Hahaha, habis tu dah tahu kenapa tanya”

“Hehehe, akak study apa? Nak teman boleh”

“Study untuk exam la, duduk la akak dari tadi sorang-sorang ni.”

“………..”

“Kenape muka macam orang hilang anak ni? Ada masalah ke? Lapar er..”

“Eh, tak la.. kalau nadia ganggu akak kejap boleh tak? Nadia ada masalah dan nadia harap akak sudi dengar"“Boleh je,ceritalah ada masalah ape?”


“Macam ni kak, akak tahukan tahun ni nadia jadi candidate untuk PMR so nadia tak tahu mana nak focus, fikiran ni berserabut, kadang-kadang nak study pun tak boleh.duk fikir bende tu bende ni”

“Amboi , ada projek 1 juta kesampai sibuk sangat fikir banyak benda “

“Hehehe, mane ada.. tak adelah.. akak ni bergurau pulak”

“Hmm. Kalau macam tu rotan hati tu.”

“Maksud akak ape? Nadia tak faham …”

“Maksud akak jaga hati dan fikiran nadia, rotan tu maksud akak didik. Didik hati nadia jangan terus hanyut “

“Mungkin betul cakap akak,nadia memang hanyut, kadang-kadang study pun rasa tak masuk, nadia rasa tertekan sangat, sakit hati!”

“Nadia tak boleh macam ni,nadia mesti kuat”

Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya , jika kamu orang yang beriman [QS 3:139]

“Tapi nadia dah tak tahu nak buat macam mana kak”

“Nadia sebenarnya ada masalah hati, sebenarnya apa yang nadia fikir, nadia rindu mak ayah kat rumah ke? Atau nadia ada masalah dengan seseorang ?”

“Rindu kat mak ayah tu memang la, mesti akak pun rindu jugak kan? Nadia sebenarnya ada masalah dengan seorang budak lelaki.”

“Ni mesti bercintakan sebab hidup pun dah jadi tak tententu ni”

“Erm, betul la.. sejak nadia bercinta, macam-macam perasaan muncul”

“Sekarang akak dah faham. Nadia tahu tak kenapa nadia susah sangat nak mendapatkan ilmu? “

“Kenapa?”

“Sebab Nadia hidup dalam maksiat. Tak perlu la akak explain lebih-lebih sebab akak tahu , nadia tahu maksiat tu apa,sekarang akak nak nadia tahu yang maksiat membahaya kan diri kita dunia juga di akhirat. Nadia tahu akibatnya apa? Ni akak petik daripada buku yang akak baca..”

Maksiat menggelapkan cahaya ilmu
Sesungguhnya ilmu adalah cahaya yang diletakkan oleh Allah di dalam hati, sedangkan maksiat memadamkan cahaya tersebut.
Imam syafi’I duduk di depan imam malik. Dia membacakan sesuatuyang membuat imam malik kagum. Imammalik sangat mengagumi ketajaman fikirannya dalam menerima pelajaran, kecerdasanya, dan pemahaman nya yang sempurna. Imam malikberkata, “aku melihat , Allah telah meletakkan cahaya dalam  hatimu, jangan padamkan cahaya itu dengankegelapan maksiat.” Iman syafi’I menjawab “ saya mengeluhkan hafazanku yang buruk kepada gurunya yang bernama waki.’ Dia menasihatiku meni8nggalkan maksiat, waki berkata ‘ ketahuilah bahwa ilmu itu anugerah dan anugerah Allah tidak diberikan kepada pelaku maksiat ”

Maksiat menimbulkan kegelapan hati
Kegelapan dalam hati seseorang dapat dirasakan seperti gelapnya malam. Bila dia diberi petunjuk, kegelapan maksiat masuk menutupi hatinya seperti kegelapan perasaan menutupi penglihatan nya. Sesunguhnya ketaatan merupakan cahaya. Setiap kali kegelapan menguat, semakin bingung lah dia sehingga jatuh kedalam bid’ah, kesesatan dan perkara yang membinasakan dan dia tidak merasa.
Kegelapan itu bertambah gelap hingga apapun yang berada di sekelilingnya tidak Nampak oleh mata
Abdullah ibn Abbas berkata: sesungguhnya untuk kebaikan ada cahaya pada wajah, sinar pada hati, kelapangan pada rezeki, kekuatan pada badan dan kecintaan daripada hari ramai orang terhadap dirinya. Adapun perbuatan buruk menimbulkan warna hitam pada wajah, kegelapan dalam hati,kelemahan pada badan kekurangan rezeki dan rasa benci kepadanya di hati ramai orang

“Hmm, sekarang nadia faham tak ?”
“Faham , erm.. nadia mesti berhenti berhubung dengan dia kan.. tapi susah la kak”

“Memang susah kalau nadia tak nak, sekarang akak nak nadia fikir baik-baik, nadia ada tangungjawab yang perlu di selesaikan, jadi pegang lah tanggungjawab tu, nadia perlu berazam untuk lupakan budak tu tapi kalau nadia hangat-hangat tahi ayam,nadia tengoklah nanti apa yang nadia akan dapat”“Sekarang bukan masa untuk bercinta, nanti nadia pasti akan jumpa yang terbaik untuk nadia. Ingatlah,”

Sesunguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh,kelak Allah Yang Maha Pemurah akan menanan dalam (hati) mereka kasih sayang [QS 19:96]

“Baiklah , nadia cuba.”

“Jangan cakap je, buat tau..”

“Hehehe, okeh.insyaAllah, Maaf lah ganggu akak study”

“Tak pe,  akak tak kisah pun. Eh, azan dah bunyi ni, jom lahkita pergi surau sekarang”

“Ok,  Jom!  Terima kasih ye kak”

“Sama-sama”

04:04
Syahira yusoff
0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...